Over

© Jan Willem KaldenbachWie ik ben

Ik studeerde Creative Writing aan ArtEZ en studeerde af met Homunculus 0.9, een Interactive Fiction (interactief verhaal). Op de opleiding heb ik leren schrijven voor een breed scala aan media, van strips tot film en poëzie. Door deze brede oriëntatie en mijn eigen drang tot experiment voel ik me in de meeste bestaande media thuis en duik ik graag in nieuwe zoals Virtual Reality, waar ik mijn scriptie over schreef. Verder heb ik er belangrijke andere vaardigheden opgedaan zoals redigeren, lesgeven, organiseren en PR.

Ik liep stage voor animatieproductiehuis il Luster. Daar heb ik concepten (mee-)ontwikkeld, leren schrijven binnen strikte formats en ben ik beter geworden in concept- en macroredactie.

Van 2016 tot 2021 werkte ik parttime bij Dromenjager (de makers van Woezel & Pip en Sloddervos). Nu studeer ik voor schaapherder en werk daarnaast, voor zover de tijd dat toelaat, aan eigen projecten en werk in opdracht.

Voor mijn eigen bedrijf (KVK: 66254795) houd ik me bezig met:

  • creatief schrijfwerk in opdracht
  • concept- en tekstredactie
  • het geven van workshops en cursussen
  • voordrachten

Wat ik denk over schrijven en kunst

Schrijven is een tot mislukken gedoemde en eenzame bezigheid. Er is uiteindelijk niemand die je kan helpen, die je de formule kan geven voor het perfecte gedicht, voor het verhaal dat alle andere schrijvers werkloos zal maken, voor het toneelstuk dat iedereen tot tranen zal roeren. Schrijven, kunst maken in het algemeen, is de voortdurend mislukkende poging tot de Ander te komen.

Maar juist die constante mislukking geeft kunst bestaansrecht. Kunst is een reflectie van de chaos die wijzelf zijn en onze pogingen orde aan te brengen. Goede kunst zoekt die chaos op. Slechte kunst doet net alsof die chaos er niet is. Slechte kunst blijft aan de oppervlakte van wat zich dagelijks voor ons afspeelt. Het noemt zich realisme, maar laat het leven niet zien. Het vergeet de diepe lagen onder ons bestaan. Goede kunst is ongebreideld, gedurfd, beledigend. Goede kunst maakt je bang en onzeker.

De beste kunst, het ultieme kunstwerk, kunnen we niet met bestaande vormen en geaccepteerde kunst bereiken. Breek daarom los. Maak iets absurds. Maak voor jezelf. Maak voor niemand dan de god die diep in je woont.

Mijn literaire helden

Samuel Beckett
Jorge Luis Borges
Italo Calvino
Roald Dahl
Tonke Dragt
Michael Ende
Ursula le Guin
Lucebert
Walter Moers
Toon Tellegen


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/dorevanmontfoort/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/dorevanmontfoort/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/dorevanmo...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/dorevanmontfoort/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52